Barion Pixel

Minden amit az Okos Otthonról tudni kell

Add meg itt a címsor szövegét

Az Okos Otthon 2022 egyik kulcsszava, de mit is jelent ez pontosan?

Dióhéjban az okosotthon olyan otthon, ahol úgynevezett Internet of Things (IoT) eszközök csatlakoznak az otthoni internethez. Ez bármi lehet, a hangutasításra felkapcsoló izzóktól az okos biztonsági kamerákig, amelyek lehetővé teszik a felvételek élő közvetítését egy appból. Ami az otthoni biztonságot illeti, ide tartoznak kamerák, mozgásérzékelők és különböző szenzorok, érintőpanelek, kapcsolók, csengők stb.

Az Okos Otthonban rejlő lehetőségek száma végtelen, a hangutasításoktól Alexán vagy a Google Assitanton keresztül a műveletek automatizálásáig, például a termosztát lejjebb vétele a biztonsági rendszer élesítésével, amikor már senki nem tartózkodik otthon. Ideális esetben az okos otthon termékek kényelmesebbé teszik az életet, így a figyelem a felhasználókra irányul az otthon elvégzendő rutinműveletek helyett.

Az összeállított bemutatónk mindent elmond, amit az okos otthonról tudnod érdemes: mi az, milyen eszközöket tartalmaz, és hogyan szedd össze őket!

Fedezdd fel az Okos Otthon termékeket hangalapú vezérlés útján:

Apple Siri

Google Assistant

Amazon Alexa

Mi az az Okos Otthon?

Az Okos Otthon minden olyan otthon, amely WiFi-kapcsolattal rendelkező eszközöket irányít. Más néven Internet of Things vagy IoT-eszközök, az internethez való csatlakozását az jelenti, hogy egy mobil appon keresztül vezérelheted őket. Számos eszközhöz asszisztensek is csatlakoznak, így hangutasításokkal vezérelheted őket. Bárkinek lehet okos otthona, ami állhat egy okos hangszóróból egy kis helységében,  a beépített automata eszközökkel rendelkező nagy családi házig bármi. Ne feledd: nincsenek kis okos otthonok, csak kicsi készülékek!

App szerint is tudsz az eszközök között keresgélni, íme a legnépszerűbbek:

Apple HomeKit
eWeLink
SmartThings
Google Home
The Hue

Természetesen egyetlen otthon sem teljesen automatizált, de az ipar egyre közelebb kerül ehhez a ponthoz. Az okos biztonsági rendszerektől az intelligens füstérzékelőkig sokféle eszköznek köszönhetően nagyon kevés olyan eszköz van, amelyről ne lehetne IoT-verziót beszerezni.

Kommunikációs Protokollok

Az IoT-eszközök különféle módon tudnak csatlakozni az internethez, ezek közül a Wi-Fi-s eszközök a legelterjedtebbek.  Vezetékes megoldást általában az okos biztonsági rendszerek használnak, máskülönben a Z-Wave,  ZigBee és a Bluetooth kommunikációs protokollok is  nagyon népszerűek.

Wi-Fi

A WiFi egy vezeték nélküli technológia, amely lehetővé teszi az IoT-eszközök számára, hogy szupergyors sebességgel csatlakozzanak az internethez. A rádiófrekvenciás technológia használatával a csatlakoztatott eszköz WiFi-t használ az alkalmazáshoz való csatlakozáshoz. Ha azonban fontos eszközről van szó, például biztonsági mozgásérzékelőről vagy kameráról, érdemes valamilyen mobil vagy vezetékes biztonsági mentést hozzáadni arra az esetre, ha a WiFi kapcsolat megszűnne, erre késöbb kitérünk.

Bluetooth

Sok hangszóró ezt a kommunikációt használja a csatlakozáshoz. Vezeték nélküli technológia, a Bluetooth rövid hullámhosszú rádióhullámok használatával működik. Leggyakrabban autós kihangosító rendszereknél, egerekkel, billentyűzetekkel, nyomtatókkal és játékkonzolokkal használjuk, de rövid hatótávja miatt ritkábban fordul elő az okos otthonokban.

Z-Wave

A Z-Wave egy vezeték nélküli kommunikációs protokoll amely lehetővé teszi, hogy az eszközök alacsony energiájú rádióhullámok segítségével csatlakozzanak egymáshoz és az apphoz. Már 2019-ben több mint 26 000 beregisztrált termék működött együtt a Z-Wave-vel, mára az okos otthonok egyik legnépszerűbb protokolljává vált.

ZigBee

Egy másik kommunikációs protokoll a Zigbee, amely kisebb hálózatokat hoz létre digitális adókon keresztül. A WiFi-nél és Bluetooth-nál olcsóbb technológia, a  ZigBee egyetlen követelménye a kis hatótávolságú adatátvitel, ezáltal kevesebb áramot fogyaszt. Ezenfelül az adatvédelem az a legnagyobb erénye,  a Zigbee az egyik legbiztonságosabb protokoll, mivel minden hálózatban szimmetrikusan titkosított.

Automatizálás

Az okosotthon csak akkor igazán kényelmes, ha önmagát irányítja. Végtére is, ha egész nap egymillió különböző alkalmazást kell megnyitni, hogy felkapcsolj különböző lámpákat,  nem is lenne olyan okos az okos otthonod. Legyen szó az eszközök időzítéséről, vagy egymással való szinkronizálásáról, beállíthatod okos otthonod, hogy az érted és ne ellened működjön. Előfordulhat, hogy a garázskapu-vezérlő aktiválja az okos zárat, így a garázsban lévő ajtó automatikusan kinyílik, amikor kinyitod a garázskaput.

IFTTT

Az „If This Then That” egy ingyenes platform, amely lehetővé teszi, hogy a különböző cégek IoT-termékei szinkronizálhatóak lehessenek egymással. Ha egy eszköz működik IFTTT-vel, az azt jelenti, hogy működik bármely más IFTTT-kompatibilis eszközzel, ami lehetővé teszi a márkák együttes működését.

Hangalapú Asszisztensek

A hangutasítások csak a hangasszisztensek miatt lehetségesek, amelyeket a gyáratók integrálnak az IoT-termékekbe. A három legnépszerűbb hangasszisztens az Amazon Alexa és a Google Google Assistant és az Apple Siri, létezik még a Microsoft Cortana de az messze lemarad a három piacvezetőtől. Függetlenül attól, hogy melyik hangsegédet választod, a csatlakoztatott eszközöket hangutasítással kapcsolhatod ki-be, vagy olyan beállításokat is végrehajthatsz mint a LED-ek színének megadása vagy a fényerősség állítása. Amit tudni kell az asszisztensekről:

Amazon Alexa

Ha van Echo hangszóród vagy Show display-ed, az Alexa lesz a te asszisztensed.  2019-ben elért több mint 100 000 készségével, az Alexa rendelkezik a legtöbb képességgel a hangasszisztensek közül, és a legtöbb IoT-eszközbe integrálva is van.

Google Asszisztens

A Google Assistant bármely Google Home Hub, Nest Hub vagy Nest Mini hangszóróval működik. Csak mondd ki, hogy „Ok Google”  a hangasszisztens aktiválásához, amely 2019-ben több mint 4200 művelettel a második az Alexa után.

Siri

A Siri minden iOS-eszközön elérhető, az Apple HomeKit része. Nem sok csatlakoztatott eszköz működik a Sirivel; főként útvonaltervek feltérképezésére, Spotify lejátszásra, Youtube videók lejátszására vagy internetes keresésekre használhatod Apple készülékeken.

Mit tud az Okos Otthonom?

Az okos otthon termékek hagyományos alternatívájukkal ellentétben sokkal több funkcióval rendelkeznek, és vezérelhetőrk egy alkalmazáson keresztül. Íme néhány dolog, amit az IoT-eszközök tudnak:

  • Távirányítás: Az okosotthon technológia előnye, hogy távolról is vezérelheted eszközeid a megfelelő appon keresztül. Ez igazán jól jön, ha elfelejtettél valamit mielőtt elmentél otthonról, legyen az a klíma kikapcsolása, a biztonsági rendszer élesítése vagy az ajtók zárásának ellenőrzése.
  • Értesítések: Appon keresztül is értesítést kapsz az okos eszközökkel történt eseményekről. Ez elsősorban a biztonsági kamerákra, rendszerekre és intelligens zárakra vonatkozóan fontos. Értesítést kaphat, amikor valaki kinyitja a bejárati ajtót, bekapcsol a videós csengő vagy kinyitják a pince ajtót. Az értesítések különösen fontosak, ha biztonságról van szó.
  • Hangutasítások: A legtöbb eszköz valamelyik hangsegéddel működik.
  • Időzítés: Ez elég nyilvánvaló; sok eszköz ütemezhető, így nem kell minden nap manuálisan vezérelni őket. Például, ha tudod, hogy hétköznap mindig hét órakor kelsz fel, beállíthatod, hogy a hálószoba világítása automatikusan felkapcsoljon, és a redőnyök is fel legyenek húzva.
  • Jelenetek/ Scenes: A jelenetek IoT-eszközök csoportjai, melyek összehangolva  könnyebben elérhetők. Különféle jeleneteket belehet állítani a világításhoz, az olvasástól a lefekvésig a házi bulikig vagy kerti partikig.  Mivel a színeket és a fényerőt már személyre szabtad, ezeket a beállításokat egy gombnyomással elkészítheted.
  • Intelligens otthoni integrációk: A hangasszisztensekkel végzett munka mellett sok okos otthoni eszköz más márkák eszközeivel is működik. Például a Nest Secure, a Google Nest biztonsági rendszere a Philips Hue okos izzóival is működik, ami azt jelenti, hogy a rendszer kikapcsolása után felkapcsolódnak a lámpák. Ezt a fajta műveletet néha automatizált triggernek vagy egyszerűen otthoni automatizálásnak nevezzük. Ha a termék működik a korábban említett IFTTT funkcióval, az azt jelenti, hogy minden más, az IFTTT-be integrált termékkel is működik, ami minden eddiginél egyszerűbbé teszi a különböző márkájú eszközök integrálását.
  • Napkelte és napnyugta: Főleg az okos izzókra és árnyékolókra vonatkozik, a napkelte és napnyugta módban a csatlakoztatott eszközök a nap elején és végén be- és kikapcsolnak, szinkronizálva az aktuális napállással. 
  • Eseménynapló: Az eseménynapló egyszerűen az IoT-eszközök tevékenységeinek listája, például az intelligens zárak kinyitásának időpontja és a lámpák kapcsolása. Ez különösen hasznos az intelligens zárak és biztonsági rendszerek esetében, de nem feltétlenül szükséges az izzók és más eszközök esetében.
  • Energiamérés: Végül az energiamérés pontosan megmutatja, hogy az IoT-eszközeid mennyi energiát használnak fel külön külön, helységenként, és otthon szinten. Ez nagyon hasznos az intelligens termosztátok és az 1800 watt vagy annál kisebb teljesítményű készülékekhez csatlakoztatott csatlakozók, valamint az intelligens izzók esetében.

Az okos otthonod segítségével személyre szabhatod az élettered az eszközeid automatizálásával. Állítsd be, hogy az otthonod készítse elő a reggel kávédat,  vagy egyszerűen kérj értesítést, ha a  gyerekek haza érnek.  Szó szerint több ezer rendelkezésre álló eszköznek köszönhetően a lehetőség száma végtelen.

Energiahatékonyság az Okos Otthonban!

Az biztos, hogy az okos otthon technológia kényelmesebbé teheti az életed a mindennapi műveletek automatizálásával.

De van egy  jó hírünk a tárcádnak is, pénzt is megtakaríthatsz! A leginkább pénztárcakímélő IoT-megoldások közé tartoznak az okos izzók és termosztátok. Soha nem marad felkapcsolva lámpa vagy háztartási készülék!. Ráadásul a sokkal magas szintű felügyelet azt is jelenti, hogy csak akkor használunk energiát, amikor arra ténylegesen szükség van.

Az okos termosztátok például átlagosan 10-12%-ot tudnak megtakarítani a fűtésén és 15%-a hűtésen, ami  éves szinten számottevő megtakarítást jelent. Még az otthoni energiafogyasztáshoz közvetlenül nem kapcsolódó eszközök is indirekt megtakarításhoz vezethetnek. A vízszivárgás-érzékelők azonnal észlelik a vizet amint az kiszivárog, így a lakástulajdonosok korán észrevehetik a katasztrófa első jeleinek, még mielőtt teljes elázássá é katasztrófába torkollna a szivárgás.

Nem is beszélve az okos füst- és szén-dioxid-érzékelőkről, amelyek azonnal figyelmeztetnek, ha a hőmérséklet jelentősen emelkedik, még mielőtt a tűz kitörne. Hiszen az internetre nem csatlakozó füstérzékelőknek nem sok haszna van, ha nincs senki otthon. Az intelligens otthoni biztonsági eszközök egy betörés kárát is megtakaríthatják.

Ugyan az első okos otthon készülékek beszerzése akár költséges is lehet, idővel ezek észrevétlenül megtérülhetnek.

Hol kezdjem?

2020-bsn az USA lakosságának több mint negyedének már volt otthoni okos hangszórója,  és a számok várhatóan 2022-ben is növekedni fognak, de hogyan lehet részt venni az akcióban? Egy okosotthon elindításának első lépése mindenképpen egy okos telefonnal kezdődik. és stabil WiFi hálózatra is szükség lesz. A Wifi ZigBee vagy Z-Wave központ lehet az okos otthonod központi csomópontja. Későbbiekben több ezer okos otthon eszköz közül választhatsz a saját igényeid kielégítésére. 

Lényeg a Lényeg

Az okos otthon technológia megkönnyíti, kényelmesebbé és még költséghatékonyabbá teszi az életed a megfelelő eszközök összeválogatásával. Az okosotthon technológiában az a jó, hogy nem kell mindjárt több százezer forintot elkölteni,  vannak olcsóbb eszközök, amelyekkel gond nélkül elkezdheted építeni az alapokat, amelyre a jövőben fokozatosan bővítheted az okos otthonod tudását az égenyeidre szabva.