Barion Pixel

Z-Wave Okos Otthon Kommunikációs Protokoll

A Z-Wave egy hálózati kommunikációs protokoll, vezeték nélküli, RF (rádiófrekvencia) alapú technológia, amelyet kifejezetten lakossági és kiskereskedelmi környezetben történő vezérlési, megfigyelési és állapotleolvasási felhasználásra terveztek. Ez a Z-Wave kommunikációs technológia.

A Z-Wave kommunikációs technológia

A Z-Wave egy hálózati kommunikációs protokoll, vezeték nélküli, RF (rádiófrekvencia) alapú technológia, amelyet kifejezetten lakossági és kiskereskedelmi környezetben történő vezérlési, megfigyelési és állapotleolvasási felhasználásra terveztek. Ez a Z-Wave kommunikációs technológia.

Kiforrott, bevált és széles körben elterjedt technológia (több mint 100 millió termékkel világszerte). A Z-Wave messze a világ piacvezetője a vezeték nélküli okos otthon vezérlés terén, megfizethető, megbízható és könnyen használható „okos” termékeket kínál sok millió háztartás számára, megkönnyítve a mindennapi életet, minden területen.

A technológia fejlesztői az okos termékek gyártói, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy mindenki otthonát okosabbá és biztonságosabbá tegyék. A Z-Wave segítségével az okos otthon termékek, egy központi HUB segítségével kommunikálnak egymással, függetlenül attól, hogy milyen márkára vagy platformra épül az adott termék.

A HUB biztosítja, hogy az otthoni eszközök egyszerűen okostelefonnal vagy táblagéppel keresztül csatlakozzanak egymáshoz és elérhetőek legyen számodra. Több mint 20 éve van a piacon a Z-Wave technológia, mára  kiterjesztett hatótávolsággal és kategóriájában a legjobb biztonsági rendszerrel rendelkezik, hogy otthoni hálózatát okosabbá és biztonságosabbá tegye.

Amit tudnod kell a Z-Wave-ről

Az Z-Wave-es okos otthon termékek együtt működnek, és egyetlen alkalmazás segítségével csatlakoztathatók és irányíthatóak.

A Z-Wave technológia egyszerű: minél több Z-Wave termék van az otthonodban, annál erősebb az okos otthon hálózata. A technológia lehetővé teszi, hogy az okos termékek, például zárak, lámpák és termosztátok kommunikáljanak egymással. Ez megteremti az okos otthon gerincét, és lehetővé teszi, hogy telefonod vagy táblagéped segítségével jeleneteket ( scenario) készíts, ami segíthetik a mindennapi teendőket pl: energiamegtakarítást, az otthonod biztonságának megőrzése, szeretteid gondozása és magasabb szintű kikapcsolódás.

 

A Z-Wave termékeket időállóra tervezték, így még akkor is kommunikálnak majd egymással, ha újabb generációs termékek érkeznek a piacra, majd az otthonodba 🙂  Akár üzleti úton mész, akár nyaralni, vagy a kertben dolgozol, a Z-Wave teljes körű otthon -vezérlést és hozzáférést biztosít.

telepíteni, nem szükséges újra húzni az otthonod meglévő elektromos hálózatát.

Minimális befektetéssel el tudod kezdeni az otthonod okosítását, és könnyedén hozzáadhatsz késöbb okos termékeket.

 A több mint 10 éve van jelen a  piacon a Z-Wave, és bebizonyítja, hogy a legjobb otthoni automatizálási megoldás a piacon.

A Z-Wave technológia ugyanazt a titkosítást használja, mint az online banki szolgáltatások, ezáltal ez egy biztonságos választás  az okos otthonod számára.

Az okos otthon piac legnagyobb márkái a Z-Wave-et használják okosotthon termékeikben.

Világszerte már több mint 100 millió Z-Wave alapú termék van használatban az okos otthonokban.

A világpiacon több mint 3300 okos otthon automatizálási termékkel a Z-Wave termékek számos választási lehetőséget kínálnak az igényeidre.

A Z-Wave működése

  1. Automatizáld otthonodat telefonnal vagy az otthoni gépen, és/vagy vezéreldd telefonnal és hangutasításokkal.
  2. A Z-Wave hub vezeték nélküli kapcsolatot biztosít az összes okos otthoni termékhez. Nincs Wi-Fi interferencia.
 

Miért a Z-Wave technológia?

A Z-Wave a mesh hálózati topológián alapul. Ez azt jelenti, hogy a hálózatba telepített minden (nem akkumulátoros) eszközöd jelismétlővé válik. Ennek eredményeként minél több eszközöd van, annál erősebb lesz a hálózat. Míg a Z-Wave jelei könnyedén áthatolnak a legtöbb falon, padlón és mennyezeten, az eszközök által felerősített jel simán kikerülheti az akadályokat, hogy zökkenőmentesen, az egész otthonodra kiterjedő lefedettséget érjenek el.

Míg a Z-Wave hatótávolsága 100 méter szabad téren, az otthon felépítésének jellege csökkenti ezt a hatótávolságot, így a maximális hatékonyság érdekében ajánlatos maximum 9 méterenként egy Z-Wave eszközt telepítened. A Z-Wave jel nagyjából 180 méterre kiterjedhet, és a Z-Wave hálózatok összekapcsolhatók ennél is nagyobb telepítésekhez. Minden Z-Wave hálózat akár 232 Z-Wave eszközt is támogathat, így gyakorlatilag hozzáadhatsz annyi eszközt, amennyit csak szeretnél anélkül, hogy leterhelnéd a hálózatot.

Technológiai áttekintés: Z-Wave

  • Alacsony teljesítményű RF kommunikációs technológia, amely támogatja a teljes mesh hálózatokat koordinátor csomópont nélkül
  • Az 1 GHz alatti sávban működik; áthatolhatatlan a Wi-Fi és a 2,4 GHz-es tartományban lévő egyéb vezeték nélküli technológiák (Bluetooth, ZigBee stb.) okozta interferencia ellen
    • A Z-Wave PHY és MAC rétegeket az ITU-T G.9959 határozza meg.
    • A Z-Wave által használt frekvenciákkal kapcsolatos további részletek a Z-Wave Alliance ZAD12837 ajánlásában találhatók
  • Kifejezetten vezérlő- és állapotalkalmazásokhoz tervezve, akár 100 kb/s adatátviteli sebességet támogat, AES128 titkosítással, IPV6-tal és többcsatornás működéssel
  • Teljes interoperabilitás a 6. rétegen keresztül, visszafelé kompatibilis az összes verzióval.
  • Sikeresen áthidalva és kipróbálva az OpenADR, SEP 1, SEP 1.1 és más Smart Energy protokollokkal.
  • A NIST/SGIP szabványkatalógusban ugyanazon a pozíción van, mint az IEEE 802.11 és 802.15 és 802.16 család
  • A Z-Wave-ről szóló részletesebb technikai anyagokért látogasson el Fejlesztői részlegre

Z-Wave technológiájú forgalmazott márkáink